“Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkı Korunamaz”
Midjourney ve DALL-E 2 gibi AI destekli görsel oluşturma araçları dijital sanat dünyasında da büyük tartışmalara neden oldu. Sanatçıların bir kısmı bu görüntülerin orijinal olmadığını ve sanatı yok ettiğini savunurken, bir kısmı da yapay zekayı kullanışlı bir araç olarak gördüklerini ifade ettiler.
Bu araçlarla oluşturulan görseller için telif hakkı alınıp alınamayacağı ise ayrı bir tartışma konusuydu. Ancak bugün büyük kalibreli bir kurumdan çarpıcı bir karar geldi. ABD Telif Hakkı Bürosu, Midjourney ile oluşturulan resimler telif hakkı olmayacakhüküm sürdü.
“Görüntüler insan yapımı değil”
Söz konusu karar, Kristina Kashtanova’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı çizgi romana dayanıyor. Şafak Zarya için verildi. Kristina çizgi romandaki tüm görselleri Midjourney aracılığıyla yaratmıştı. ABD Telif Hakkı Bürosu, Kristina’nın metinlerinin ve roman kompozisyonunun telif hakkına tabi olduğunu belirtse de, görseller için aynı şeyi söylemedi.
Kurum, görüntüler için “insan yapımı değil” ifadesini kullandı. Çizgi romanın yazarı Kristina ise sosyal medya paylaşımında yapay zeka ile üretilen görsellerin yaratıcılık da içerdiğinden bahsetmişti. Kristina’nın açıklamasının o kısmı şöyleydi:
()
“Üretken AI modelinin çıktısının, sanatçının yaratıcı girdisine bağlı olduğunu ve rastgele olmadığını anlamak son derece önemlidir.”
Peki siz bu konuda hangi tarafı tutuyorsunuz?