Teknoloji

Bakan Varank Silikon Vadisi’ni ziyaret etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Silikon Vadisi’ni ziyaret ederek ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın fabrikasında, Google’ın genel merkezinde ve Stanford Üniversitesi Kanarya Erken Kanser Teşhis Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

CES 2023’e katılmak üzere ABD’de bulunan Bakan Varank, ülkedeki temaslarının son gününde teknoloji ve inovasyonun kalbinin attığı Silikon Vadisi’ni ziyaret etti.

İlk olarak ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Kaliforniya’nın en büyük üretim tesislerinden biri olan Fremont Fabrikasında incelemelerde bulunan Varank, şirketin geliştirdiği otomobiller ve üretim modeli hakkında bilgi aldı ve Tesla yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Varank, Tesla’nın fabrikasının ardından arama motoru teknolojisi, online reklamcılık, bulut bilişim ve bilgisayar yazılımları gibi alanlara odaklanan ABD’nin teknoloji devlerinden Google’ın genel merkezini ziyaret ederek şirketin çalışmaları hakkında bilgi aldı. yetkililer.

Varank daha sonra Stanford Üniversitesi Kanarya Erken Kanser Teşhis Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Kanser erken tanı ve varsayım stratejileri üzerine çalışmalar yapan Varank ve Prof. Dr. Utkan Demirci ile Doç. Dr. Sevilen Durmuş ile görüş alışverişinde bulundu.

Stanford Üniversitesi’nde Türk diasporasıyla da buluşan Varank, Bağımsız Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD Şubesi, ETAC ve Diyanet Vakfı Silikon Vadisi Şubesi üyeleriyle bir araya geldi.

Ayrıca Varank, startup ekosistemi BootUp World’de risk sermayesi temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Varank’ı ziyaretlerinde, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Müdürlüğü (KOSGEB) Lideri Hasan Basri Kurt, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, İSTKA Sekreteri Orgeneral Erkam Tüzgen, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Zeki Durak ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz.

“Togg gibi bir startup, Tesla yöneticilerini de heyecanlandırdı”

Varank, Silikon Vadisi ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, San Francisco’nun teknolojinin gelişimine değerli katkıları olan bir bölge olduğunu söyledi. Tesla’nın fabrikasını ziyaretleri sırasında otomotiv sektöründe elektrifikasyonun getirdiği değişim ve dönüşümü görmek istediklerini belirten Varank, Tesla’nın elektrikli araçlarda lider bir şirket olduğunu kaydetti.

Tesla yöneticileriyle yaptıkları toplantıya değinen Varank, Togg gibi startup mantığıyla ortaya çıkan bir şirketin Tesla yöneticilerini de heyecanlandırdığını belirtti.

Google’da yapay zeka ekibiyle buluştu

Google ziyareti hakkında da bilgi veren Varank, şunları söyledi:

“Google, teknolojide 5 büyük küresel şirketten biri. Çok farklı çözümlerle dünyadaki teknolojinin ve bilişim sektörünün gelişimine yön veriyorlar. Oradaki yapay zeka ekibi ve Türk yöneticilerle görüştük. Geliştiricilerin, startupların nasıl davranacağı konusunda istişarelerde bulunduk. , teknoloji şirketleri bunları kullanabilir ve bu çözümler üzerine neler inşa edebiliriz.

Güzel verimli bir görüşme oldu. Hatta geliştirdikleri çözümleri Türkiye’de özellikle otomotiv sektörü için nasıl uygulayabileceğimiz konusunda ufuk açıcı bir istişare gerçekleştirdik.”

Sağlık teknolojisinde işbirliği fırsatları Stanford’da tartışıldı

Varank, Stanford Üniversitesi’nde kanserde erken tanı araştırmaları yapan bir araştırma merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Buranın başında Utkan hocamız var. Türkiye’den Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla gelen, o bursu ödeyen ama Türkiye’yi unutmayan, Türkiye’den yüzlerce öğrenci kabul eden, onlara ders veren bir hocamız var. Özellikle sağlık alanında nasıl uygulamalar yapabileceğimizi, Türkiye ile San Francisco arasında nasıl bir köprü kurabileceğimizi, hızlandırma programı ile Türkiye’den firmaları nasıl getirebileceğimizi, bazı uygulamaları nasıl gerçekleştirebileceğimizi konuştuk. Türkiye’de ihtiyaç duyulan araştırmalar ve ortak projeler yürütüyoruz. Erken teşhis araştırma merkezi var, Türkiye’de bir tane kurup bu ağa dahil olup olamayacağımızı görüştük.”

“Türkiye ile ABD arasındaki bilimsel ilişkileri hızlandıracak programları hayata geçireceğiz”

ABD’de yaşayan Türk profesyonellerin ülkeleri ile bağlarını koparmamalarının önemli olduğunu vurgulayan Varank, “Buradaki hocalarımızla görüşmemizde beni heyecanlandıran, dünyanın artık olaylara bilimsel araştırma gözüyle bakmaması oldu. Biz bu bilimsel araştırmaları ticarileştiriyoruz, ekonomik değere nasıl çevirebiliriz, ürünleştirme süreciyle insanlık yararına çözümler üretebiliriz diye düşünüyoruz. Türkiye ile ABD arasında bu tür girişimleri başlatabiliriz, hızlandırma programları gerçekleştirebiliriz.” dedi.

Varank, Türk firmalarının ABD’deki laboratuvarlarla nasıl buluşturulabileceği konusunda görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde Türkiye ile ABD arasındaki hem bilimsel hem de girişimcilik alanında ilişkileri hızlandıracak programları hayata geçireceğiz.” dedim.

haberpayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu